Koeling probleem e65 735I

  • jeffrey65

    Beste mensen,

    Graag zou ik advies krijgen omtrent het volgende:

    Mijn BMW 735I E65 uit 2002 had op een morgen een plas koelvloeistof onder de auto liggen.

    De garage vertelde mij dat de waterpomp aan vervanging toe was. Na het vervangen van de pomp bleek het probleem er nog steeds te zijn.

    Na verdere inspectie hadden wij het lek gevonden, net onder de waterpomp aansluiting naar het blok toe, zit een gaatje in het motorblok waaruit de koelvloeistof lekt, als je de koelleiding inknijpt, dan spuit het er zelfs uit.

    Nu vraag ik mij af, of dit gaatje een aftappunt is waar een soort dop ontbreekt, of dat achter dit gaatje een overloop kamer zit in het blok, dat wanneer een pakking in het blok lekt, de koelvloeistof weg kan.

    Het gaatje is ongeveer 4mm groot.

    Kan ik een dop of plug in het gat plaatsen, of is er een serieus probleem met de packingen in het blok.

    Zo ja, wie raad een specialist aan die dit kan repareren.

    Graag jullie advies!!

    Vg

    Jeffrey

  • BMWUnited.nl

    Dag Jeffrey,

    In welke regio zit je? Het lijkt mij in ieder geval wel een serieus probleem. Volgens mij is het niet normaal dat er “zomaar” koelvloeistof uit je blok kan lopen. Bij mijn weten kan zit er een soort overloop op je reservoir en niet op je blok.

    Groeten,

    Eric

  • Vakman Ruud

    De waterpomp zit met drie of vier bouten vast.

    In de pompflens zijn twee speciale draadgaten gemaakt (op 12 en 6 uur) om de pomp dmv de montage bouten eruit te persen.

    Ik denk dat de garage een fout heeft gemaakt door die gaten niet te gebruiken of er een te ver doorgedraaid heeft met alle gevolgen van dien.

    Bij demontage moeten die bouten slag voor slag aan gedraaid worden om de pomp uit het blok te verwijderen, gaat de pomp scheef uit het blokk kan dit het gevolg zijn.

    Je zult juridische bijstand moeten vragen.

    Groeten.

    Ruud

  • Rob530DH2002

    Ruud, dat klinkt niet best, maar om maar meteen naar de meest simpele oplossing van dit probleem te hoppen, denk je ook niet dat dit probleem met kneedbaar metaal is op te lossen? Ik heb daar zeer goede ervaringen mee, jaren geleden heb ik een carter op keien kapot gereden en gerepareerd met dat spul en geloof me, dat houdt jaaaaren! Dan lijkt me dat het koelvloeistofgedeelte, dat minder heet wordt, dan helemaal geen probleem moet zijn?

  • raymond

    Hallo Jeffrey,

    ik zit met precies hetzelfde probleem! Na veel speuren op het internet ben ik erachter gekomen dat bij de reeks 7 serie vanaf 2001/02 tot 2005 dit een bekend probleem blijkt te zijn.

    kijk even op http://www.youtube.com bij BMW 7series cooling leak. Je zal daar een filmpje vinden van All German auto.

    Ik moet het zelf ook nog bestellen en monteren maar ik hoop dat je hier mee geholpen bent?

    succes

    raymond

  • Omer

    Ik had die probleem ook maar heb het zelf voor €150 piek opgelost en rij al 3000 km mee rond perfect dus . Bel me maar als ik je kan helpen greetz 0624757716

  • appie

    ik heb een electrische koelvin nodig voor mijn bmw 740d e65 uit bouwjaar 2002, deze nieuw vind ik prijzig. ik heb gehoord dat een koelvin van een andere type bmw ook wel hierin past. wie kan mij vertellen van welke type bmw ook wel in mijn bmw past. En waar ik eventueel goedkoop of tweede hands kan informeren. Bijvoorbaat dank